donderdag 29 mei 2008

The great library swindle : deel 2


In maart schreef ik over een geheim complot in de bibliotheken. Het geheime complot waarin geregeld is dat bibliotheken stiekem aan censuur doen. Bent u het even kwijt, lees dat verhaal dan nog eens.

Want hoewel ik natuurlijk heel goed weet dat er geen complot is, is het toch opvallend hoe beperkt de lokale bibliotheekcatalogi zijn. De overcomplete catalogus van Deventer is toch al meer dan een jaar in de lucht en is helaas nog steeds een lichtend voorbeeld. Hoezo, helaas? Nou dat betekent dat er in het afgelopen jaren nog (te) weinig vooruitgang is geboekt. Het meest schokkende is de deal met de CDR-titels, die overigens op veel plekken nog wel “even” geïmplementeerd moet worden.

De afgelopen week was ik bij een landelijke studiedag van servicemanagers van Zoek & Boek. Paula Braun – beschermvrouwe van ons Zoek & Boek-systeem – leidde de servicemanagers door de toekomstmogelijkheden heen. En mijn conclusie van die dag is:

Op de snelst mogelijke termijn willen wij een
zoeksysteem met daarin de hele collectie Nederland op een makkelijke manier voor de inwoners van mijn woonplaats beschikbaar hebben.
Op de Zoek & Boek-posters staat nog steeds dat wij 35 miljoen titels aanbieden aan onze klanten. Ja, dat is zo maar dan wel verstopt onder de knop externe bronnen in de aquabrowser en op dit moment alleen in de bibliotheek op te bekijken.

De grootste aquabrowser met meerdere bronnen zal Brabant of Gelderland zijn. Maar daarin zullen niet meer dan 2 miljoen titels zitten. Noord- en Zuid-Holland zullen met hun aquabrowser niet heel veel verder komen.

Wat ik graag wil is een aquabrowser met daarin:
- alle bibliotheken uit de provincie
- alle titels van alle aquabrowsers in Nederland
- alle titels van de CDR
- alle titels van WSF 13 onder 1 knop gewoon in het resultatenscherm
- en alle andere titels van de NCC.

Dat lijkt me toch gewoon de collectie Nederland? Dat lijkt me iets om op landelijk niveau te regelen.

Lokale bibliotheken zouden vervolgens verplicht moeten worden om al die titels in hun lokale systeem aan te bieden. Dus niet verwijzen of verstoppen. Gewoon zichtbaar aanbieden. Klanten gaan niet op meerdere plekken zoeken. En uiteraarb bestelbaar – met Zoek & Boek - tegen het laagst mogelijke tarief.

Wat houdt bibliotheken toch tegen om gewoon alles aan hun klanten te laten zien en het niet te verstoppen in provinciale of landelijke aquabrowsers? Help mij eens, waar zit die angst?

7 opmerkingen:

Anoniem zei

heilige autonomie
beter kunnen
enge buren
controle houden
weinig vertrouwen
eerst zien

de psycho-analist zou vragen: en hoe komt dat dan?

eerst de bron vinden, benoemen en ervaren om hem dan los te kunnen laten en verder te gaan...

Mark Deckers zei

@optimist!: begin toch een complot te vermoeden als ik die worden zo zie. En wat betreft die bron vinden... Zou het niet beter zijn de oplossing te zoeken?

Anoniem zei

Tuurlijk, maar het kan helpen die te vinden als je weet wat de bron is. Soms.
Een briljant idee is natuurlijk ook altijd nog een optie :-)

Unknown zei

Is het angst of ontbreekt het de branche om op het juiste moment de goede strategische beslissing te nemen? Vijfentwintig jaar geleden adviseerde het NBLC de bibliotheken kies voor één systeem: het ALS bibliotheekssysteem. Als dat gebeurd was hoe zag onze (bibliotheek) wereld er dan uit. We hadden in ieder geval één Nederlandse Catalogus, geen zoek&boek maar wel een geavanceerd aanvraagsysteem, een bestelmodule voor centraal collectioneren, de nationale bibliotheekkaart en ..... het had ons vele miljoenen bespaard. En er was tijd te over voor een discussie over eenheidstarieven en een landelijk transsport dat alle openbare en wetenschappelijke bibliotheken in Nederland aandoet. Maar het is nog niet te laat. Op de browser zit een knop om te vernieuwen. Hoog tijd om hem te gebruiken! Vandaag op de valreep goed nieuws van het jubilerende HKA. In versie 6 is er aandacht voor één grote Bicatcatalogus en zet men in op Web 2.0

Mark Deckers zei

@ VU en optimist: Dit zijn wel twee aardige reacties naast elkaar. Optimist heeft het over de motiviatie om iets niet te doen. VU heeft het over het op hogere schaal oplossen van het probleem. Wat natuurlijk niet gaat gebeuren. De beweging zoals HKA die maakt is dan de meest natuurlijke: beweeg de goede richting op en biedt mensen de mogelijkheid om in te haken, maar dwing niet. Wel het meest charmant, niet het meest snel. In feite doet de aquabrowsere hetzelfde: biedt de mogelijkheid om samen te voegen maar dwing niet.

Het sterkt me in mijn overtuiging dat je je energie moet steken in de mensen die het hardst willen lopen. De rest volgt. Toch?

westhernl zei

Hoi Mark,

Bij de laatste telling bevat de AquaBrowser van Noord- en Zuid-Holland 3.440.336 'titels', waarvan 2.580.193 uit de catalogi van de Noord- en Zuid-Hollandse bibliotheken. Het frustrerende (voor mij als servicemanager maar vooral voor het publiek) is dat geen unieke titels zijn. Doordat titels in de onderliggende systemen net verschillend zijn ingevoerd is het maar beperkt mogelijk om gelijke titels te ontdubbelen. Misschien moeten we samen met Medialab en de Vlamingen eens rond de tafel gaan zitten om te kijken of we niet een slimme manier kunnen vinden om titels te ontdubbelen. Als we dat probleem echt opgelost hebben is de grootste hobbel voor een nationale AquaBrowser volgens mij genomen.

Mark Deckers zei

@informatiegebruiker: Helemaal gelijk. Ik schrok zelf ook van hoeveel verschillen er nog zijn. Daarin zijn twee stromingen: pak het probleem bij de bron aan en zorg voor één catalogus wellicht met één (virtuele) catalogus. Plan b: voeg alle aquabrowsers samen. Beide stromingen bewegen volgens mij. Dus we gaan er zeker komen!